De AEX-index op Beursplein 5 noteerde donderdag in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger. Randstad was de sterkste stijger, Shell verloor licht op de beurs.

De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdagochtend licht hoger geopend. Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen overwegend met kleine winsten. De markt werd overspoeld door een golf van bedrijfsresultaten. Daarnaast verwerkten Europese beleggers nog het Amerikaanse rentebesluit van woensdagavond.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,2 procent hoger op 464,14 punten. De MidKap dikte 0,4 procent aan tot 696,41 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden respectievelijk vlak en 0,4 procent in de plus. Londen daalde 0,5 procent.

Koers Shell 1 procent lager

Olieconcern Shell, dat in het derde kwartaal diep in de rode cijfers belandde, verloor meer dan 1 procent. Shell’s topman Ben van Beurden schrikt niet terug voor harde ingrepen. Het besef dat de olieprijs voor een langere periode laag kan blijven is geland. En dus boekt Shell in één keer 8 miljard dollar af op onrendabele projecten. Door de afboeking schrijft Shell in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van liefst 7,4 miljard dollar, terwijl in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog een winst van afgerond 4 miljard dollar in de boeken stond.

Geen pretje, maar er is een schrale troost voor beleggers: ze krijgen gewoon evenveel dividend uitgekeerd over het derde kwartaal als in voorgaande kwartalen, te weten 0,47 dollar per aandeel.

Randstad in de plus

Randstad was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,8 procent. De uitzender boekte in het afgelopen een flinke winstgroei. Met een hogere marge en sterke grip op de kosten wist Randstad vorig kwartaal de afzwakkende omzetgroei te compenseren, aldus analisten van Rabobank. De brutomarge viel daarbij, net als het bedrijfsresultaat, wat hoger uit dan verwacht.

Analisten van de bank KBC gaven aan dat de afzwakkende omzetgroei geen verrassing was. De Belgische bank verwacht dat Randstad in het vierde kwartaal op een autonome omzetgroei van 5,8 procent uitkomt, na een plus van 5,7 procent in september.

Rabo en KBC handhaafden hun koopadvies voor het aandeel Randstad. Dat noteerde donderdag rond 09.20 uur 2,4 procent in de plus op 53,12 euro. Daarmee voerde het uitzendconcern de licht positieve AEX-index aan.

Tik voor Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto bungelde onderaan de AEX. met een min van ruim 6 procent, na tegenvallende omzetcijfers. Gemalto heeft de omzet in het derde kwartaal uit zien komen op 769 miljoen euro. Dat is een groei van 13 procent bij vergelijkbare wisselkoersen ten opzichte van een jaar eerder, aldus de digitaal beveiliger donderdag in een verklaring. Analisten rekenden op méér: in doorsnee 788 miljoen euro aan omzet.

 De doelstellingen die Gemalto hanteert voor 2017 zijn te ambitieus,  constateerde een analist van Rabobank in een reactie op de omzetcijfers van de digitaal beveiliger. De bank wijst daarbij naar de negatieve impact van het verlies van de Softcard-business en de onderliggende margedruk bij de tak Payment & Identity.

Gemalto heeft de ambitie om in 2017 uit te komen op een operationele winst van minstens 660 miljoen euro per jaar. Rabobank denkt zelf eerder aan 507 miljoen euro.

Fed zet euro onder druk

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging woensdagavond sterk omlaag. Beleggers reageerden op de Federal Reserve (Fed), die de optie van een renteverhoging in de VS in december duidelijk op tafel liet liggen.

De euro was donderdagochtend rond half tien 1,093 dollar waard, tegen circa 1,11 dollar eerder op de dag. Daarmee werd de laagste waarde sinds begin augustus bereikt.

De Fed besloot woensdag zoals verwacht de rente ongewijzigd te laten. Het stelsel van centrale banken liet wel weten dat in december wordt bekeken of de rente dan wel omhoog kan. Daarvoor zijn verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie noodzakelijk.

Met de verwachte aanstaande renteverhoging beweegt de Amerikaanse centrale bank in tegengestelde richting van de Europese Centrale Bank. Die liet vorige week nog weten dat er mogelijk meer stimuleringsmaatregelen uit de kast worden getrokken om de groei en de inflatie te stimuleren. Door deze ontwikkelingen wordt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl